Mijn factuur wordt niet betaald, dan start ik toch gewoon een kort geding?

7 dec, 2016 | Blog

  • Uw afnemer betaalt uw factuur niet en reageert niet op aanmaningen. De grootste prioriteit is nu natuurlijk een zo snelle voldoening van de factuur. Hiervoor zou u een kort geding kunnen inzetten. Wat zijn de voorwaarden om een kort geding te starten? Hieronder zijn deze voorwaarden op een rijtje gezet.

Onbetaalde facturen
Helaas wordt bijna iedere ondernemer er wel eens mee geconfronteerd; facturen die niet betaald zijn. Hiervoor kunt u natuurlijk een incassobureau inschakelen om alsnog uw factuur te laten innen. Wanneer dit niet werkt moet u misschien zelfs een deurwaarder inschakelen, maar dat kan een lang proces zijn. Doordat u ook uw rekeningen moet betalen kosten deze openstaande facturen voor minder financiële speelruimte. Oftewel uw cashflow komt hieronder te lijden.

Uit veel hoeken zult u het advies krijgen een kort geding te starten. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan door de volgende redenen:

Alléén bij spoedeisend belang
Als eerste zal er door de rechter kritisch gekeken worden of er sprake is van spoedeisend belang. Het voordeel hiervan is dat wanneer er spoed is, de zaak snel in behandeling wordt genomen. Als u kan aantonen dat u in financiële problemen komt doordat de desbetreffende klant zijn factuur niet betaalt, maakt u een redelijke kans.

Niet definitief
Een kort geding is voorlopig en allesbehalve definitief. Om de uitspraak werkelijk definitief te krijgen, dient er een uitgebreide rechtszaak te worden gevoerd .Dit wordt ook een bodemprocedure genoemd. Pas hierna kan de debiteur worden gedwongen om de factuur te betalen.

Wanneer een van de partijen het niet eens is met de uitkomst, kan er een uitgebreide behandeling worden geëist via een standaard procedure. Ook kan diegene hoger beroep aantekenen. Wanneer dit gebeurt, wordt de zaak opnieuw behandeld door een andere rechter.

Hierbij gaat het dus om een snelle procedure waarbij de rechter een voorlopige uitspraak doet. Hiervoor moet dus wel sprake zijn van het eerdergenoemde spoedeisend belang. Wanneer de rechter van mening is dat de zaak zich hier niet voor leent zal hij de zaak afwijzen. Hierbij wordt vooral gekeken naar de complexiteit van de zaak.

Incasso
Er is een speciaal kortgedingprocedure voor ‘incassovorderingen’. Deze kunt u bij een aantal rechtbanken indienen. Dit zijn relatief ‘gemakkelijke vorderingen, denk hierbij vooral aan geleverde goederen of verrichte diensten. Belangrijk is dat de debiteur niet heeft geprotesteerd tegen de factuur en deze niet heeft betaald. Deze procedure wordt het incasso-kortgeding genoemd.

Bij deze procedure wordt een zaak snel afgehandeld. In het geval u enkel de druk wilt opvoeren kunt u uw debiteur nog enig uitstel verlenen door een nieuwe datum voor de zitting vast te stellen.

In het kort
Kunt u uw spoedeisend belang aantonen, heeft uw debiteur niet geprotesteerd, da factuur niet betaald en verwacht u weinig tot geen verweer, dan kunt u een incasso-kortgeding aanbrengen. Met een positieve uitspraak krijgt u op korte termijn een titel om de niet-betaler aan te pakken. U kunt in een later stadium beslag laten leggen op financiën of andere bezittingen van uw debiteur. Ook laat u uw debiteur merken dat het u menens is.

Bent u benieuwd of een incasso-kortgeding iets is voor u? Neem contact met ons op en wij zullen u vrijblijvend van advies voorzien.

Wilt u eerst proberen om uw factuur door een incassobureau te laten innen en bent u benieuwd hoe dit gaat? Lees dan onze blog over “Hoe werkt een incassprocedure?”

Deel!